2021 Yeni imar yasası!
Yeni imar yasası 2021!
TBMM'ye sunulan İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile fenni mesullerin yapım işlerinin denetimine yönelik işlemlerinin kontrolünü yaptırarak onay almaları, süreyle ilgili ruhsat yenilemelerin en fazla iki kere yapılması ve ruhsat süresinde tamamlanmayan yapıların ikinci kez yapılan yapı ruhsatı yenilemesinde yürürlükteki mevzuata göre değerlendirilerek ruhsat düzenlenmesi, yapı kullanma izin belgesi düzenlenen yapılarda her beş yılda bir yapının tamamının yapı ruhsatına ve eki projelere uygunluğuyla ilgili elektronik ortamda belirlenen yapı denetim kuruluşunca kontrolünün sağlanarak vize yapılması, yapı tamamlanmış olsa dahi kullanma izin belgesi düzenlenmeden ikamete izin verilmemesi ve yıkılacak derecede tehlikeli olduğu tespit edilen yapıların yıkım işlemlerinin kamu eliyle ivedi bir şekilde yapılması amaçlanıyor.
Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında yeni imar yasası 2021 yürürlüğe girecek.
Yeni imar yasası 2021
Yeni imar yasası 2021 değişiklikleri şu şekilde:
1- İkinci kere yapılan yapı ruhsatı yenilemesinde, yapının yerinde tüm projelere uygun devam ettiğinin belirlenmesiyle can ve mal güvenliği açısından yürürlükteki mevzuatlara göre değerlendirme yapılarak yapı ruhsatı düzenlenmesine yönelik düzenleme yapılması amaçlanıyor.
2- Yapı ruhsatı ile başlayıp yapı kullanma izni ile son bulan yapım sürecinde de ilgili belediyelerin Yapı Denetim Kuruluşlarının ve fenni mesullerin mevzuatta tariflenen iş ve işlemlerin belirli aşamalarda bizzat kamu adına yerine gidip kontrol edilecek ve denetlenecek.
3- Yapı Kullanma İzin Belgesi'nin düzenli aralıklarla kamu adına Ulusal Yapı Denetim Sistemi üzerinden belirlenecek yapı denetim kuruluşları aracılığı ile kontrolünün sağlanmasının güvenli yapılarda ve sağlıklı çevrede yaşam hakkının sağlanması açısından önem arz ettiği değerlendirilmesi planlanıyor.
4- Yapı Kullanma İzin Belgesi alınma sürecinde yapıda ikamete başlanıldığı belirlenen mülk sahiplerine ceza kesilecek.
5- Yeni kanun teklifi ile yapı tamamlanmış olsa dahi yapı kullanma izin belgesi düzenlenmeden yapıda ikamet edilmesine izin verilmeyecek.
6- Tehlike anında yapı ve civarının hemen boşaltılması kararına şart olmadan zabıta marifetiyle derhâl tahliye ettirilecek ve tehlikenin giderilmesi veya yıkım işleri derhâl ilgili idare tarafından gerçekleşecek.
7- Yapı kullanma izin belgesinin vize uygulamasını yaptırmayan bağımsız bölüm sahiplerine 2.000 TL idari para cezası verilecek. Ayrıca mükellefiyetleri yerine getirmeyen, bağımsız bölüm sahiplerine ve yapı müteahhidine, ayrı ayrı olmak üzere can ve mal emniyetini tehdit etmesi nedeni ile 6.000 TL idari para cezası verilecek.